Afbeelding #1 (Buurtrokade)Afbeelding #2 (Buurtrokade)Afbeelding #3 (Buurtrokade)Afbeelding #4 (Buurtrokade)Afbeelding #5 (Buurtrokade)Afbeelding #6 (Buurtrokade)Afbeelding #7 (Buurtrokade)Afbeelding #8 (Buurtrokade)

Buurtrokade

SPvE Middengebied Don Boscobuurt

In het Middengebied Don Boscobuurt staan drie scholen en een kerk. De openbare ruimte is versnipperd en onoverzichtelijk. In de nieuwe situatie zal de kerk worden gesloopt; één school verhuist naar een locatie buiten de buurt en de overige twee scholen gaan samen in een nieuwe Brede School. Door de verplaatsing van de scholen en de sloop van de kerk komt ruimte beschikbaar voor ca. 120 woningen. De bewoners hebben een actieve rol gespeeld in het ontwerpproces. Centraal in het plan komt een nieuw plein. Het plein is niet alleen bestemd voor de school en spelende (school)kinderen, maar voor alle bewoners in de buurt. Het bestaande Elzenlaantje blijft behouden als doorsteek voor voetgangers van de Ringdijk naar het nieuwe plein. De nieuwe woningen worden gerealiseerd in drie passtukken binnen een gesloten bouwblok ten noordwesten van het plein en in een nieuw appartementengebouw aan het plein naast de school.

opdrachtgever Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer programma 15.000 m2 woningen en een Brede School locatie Don Boscobuurt, Watergraafsmeer, Amsterdam architect Leen Borst, Mark Snitker i.s.m. Jaco Kalfsbeek projectteam Pieter van der Pot, Ivonne Schmidt, Zsuzsanna Nagy, Roland Lipusz, Eva van Dongen datum opdracht 2005-2008 bruto oppervlakte 1,84 Ha