Afbeelding #1 (Ritme en plastiek)Afbeelding #2 (Ritme en plastiek)Afbeelding #3 (Ritme en plastiek)Afbeelding #4 (Ritme en plastiek)Afbeelding #5 (Ritme en plastiek)Afbeelding #6 (Ritme en plastiek)Afbeelding #7 (Ritme en plastiek)Afbeelding #8 (Ritme en plastiek)Afbeelding #9 (Ritme en plastiek)Afbeelding #10 (Ritme en plastiek)Afbeelding #11 (Ritme en plastiek)Afbeelding #12 (Ritme en plastiek)Afbeelding #13 (Ritme en plastiek)Afbeelding #14 (Ritme en plastiek)Afbeelding #15 (Ritme en plastiek)Afbeelding #16 (Ritme en plastiek)Afbeelding #17 (Ritme en plastiek)Afbeelding #18 (Ritme en plastiek)Afbeelding #19 (Ritme en plastiek)Afbeelding #20 (Ritme en plastiek)Afbeelding #21 (Ritme en plastiek)Afbeelding #22 (Ritme en plastiek)Afbeelding #23 (Ritme en plastiek)Afbeelding #24 (Ritme en plastiek)

Ritme en plastiek

Roomburg

Het project maakt deel uit van de nieuwe woonwijk Roomburg in Leiden. De woningen vormen de noordelijke straatwand van het deelgebied Landschap. De straatwand heeft een lengte van 400 meter. Het project bestaat uit een schakeling van vijf woningtypen met terrassen op verschillende hoogten en verspringende gevelvlakken. Door de schakeling heeft het project een levendig gevelbeeld met veel plastiek en variatie. Referentie is de kubistische architectuur uit de jaren ’20 en ’30 van Oud, Wils en van Loghem. Het project heeft kleine sprongen in de plint en grotere sprongen in de bovenbouw. De naar boven toe terugtredende gevel en het open silhouet van de blokken zorgen voor extra ruimte en licht in de straat. De woningen hebben een ruimtelijk interieur met een ‘split-level’ vloer op de eerste verdieping. De woonkamers aan tuinzijde en de kamers op de verdieping aan straatzijde hebben een plafondhoogte van 3,4 meter.

> Interieur

opdrachtgever Gemeente Leiden programma 48 eengezinswoningen locatie Roomburg, Leiden architect Leen Borst, Mark Snitker projectteam Andrea Alvarez, Milos Dimitrijevic, Janfrans van der Eerden, Brigitte Kwa, Rudy Davi, Zsuzsanna Nagy aannemer Du Prie Bouw en Ontwikkeling constructeur Pieters bouwtechniek Haarlem datum opdracht 2005 bouwjaar 2007-2009 bruto oppervlakte 9.489 m2 inhoud 33.422 m3