Afbeelding #1 (Wenteltoren)Afbeelding #2 (Wenteltoren)Afbeelding #3 (Wenteltoren)Afbeelding #4 (Wenteltoren)Afbeelding #5 (Wenteltoren)Afbeelding #6 (Wenteltoren)Afbeelding #7 (Wenteltoren)Afbeelding #8 (Wenteltoren)

Wenteltoren

Helica

De plafondhoogte is één van de basiskwaliteiten in woningbouw. De minimale plafondhoogte voor woningbouw is in het bouwbesluit bepaald op 2,6 meter. SNITKER/BORST/ARCHITECTEN/ ontwikkelt ruimtelijke modellen waarmee woningen gerealiseerd kunnen worden met grotere plafondhoogte. Inzet daarbij is niet de totale verdiepingshoogte te vergroten, maar compacte modellen te ontwikkelen, waarbij de grotere plafondhoogte gerealiseerd wordt waar deze het meest gewenst is: in de woonvertrekken.
Helica is een prototype voor een woontoren. De basiswoning bestaat uit drie beuken. De middelste beuk heeft een grote plafondhoogte van 3,6 meter, de overige twee beuken hebben een standaard plafondhoogte. De woningscheidende wanden en de sprongen in vloer en plafond hebben een constructieve functie. De woningen hebben daardoor vrij indeelbare plattegronden, zonder constructieve tussenwanden.

> Raumplan apartment houses

programma woontoren, appartementen met grote plafondhoogte status prototype architect Leen Borst, Mark Snitker projectteam Nanna van der Zouw, Rudy Davi datum ontwerp 1999